JustGirls.dk >

Sved?Sved?

Skrevet af Christina Jørgensen - 3690 hits <<    Side 1 ud af 1    >>

Har du også undret dig over hvad sved egentlig er for noget? Og hvorfor det lige er, at det bare kan lugte så dårligt engang i mellem? Vi har kigget lidt nærmere på det meget frustrerende fænomen sved!
Sved er den væske, som kroppen udskiller gennem svedkirtler i huden. Folk sveder normalt når det er varmt, når de dyrker motion og når de bliver nervøse eller bange. Der er også nogen der kalder dét at svede for at perspirere – det er bare et lidt finere ord.
Sved er en blanding af salt, vand, elektrolytter og affaldsprodukter fra kroppen (lidt ligesom nogle af de ting der er i tis). Præcist hvordan sveden er sat sammen er forskelligt fra person til person.

Sved er for det meste uden lugt – lugten kommer først, når hudens bakterier møder sveden og prøver at nedbryde den. Der er dog den undtagelse, at hvis folk spiser stærkt lugtende mad, såsom hvidløg og almindelige løg eller drikker store mængder af alkohol, så kan det rent faktisk godt påvirke om ens sved lugter.
Det betyder også noget hvilket humør man er i, om man tager nogen former for medicin og ens hormon-niveau – det er alt sammen noget som kan ændre på svedens lugt.

Man begynder at svede når nogle specielle hormoner inde i hjernen opfatter, at kroppen er ved at blive opvarmet. Denne besked bliver sendt videre til svedkirtlerne der begynder at udskille sved. Når man bliver nervøs er det nogle andre hormoner i hjernen der begynder at udsende signaler og det er derfor man sveder i hænderne og under armene.

Folk der lever under varme himmelstrøg eller motionerer en masse, sveder normalt mindre end os der lever i kulden eller dem der ikke motionerer så meget – dette skyldes, at kroppen er vant til omgivelserne eller rutinerne


Del denne artikel med alle dine veninder:   

<<    Side 1 ud af 1    >>
Kommentarer

SEJE.AMANDA, Saturday d. 13/11-2010 kl. 17:05
Jeg går til fodbold, og jeg er den eneste der sveder vildt meget. og det er bare utroligt pinligt!s; hvad kan man gøre for ikke at svede sååå meget?
og er det overhoved sundt? (-
Louise, Sunday d. 09/01-2011 kl. 18:50
Det er faktisk sundt at svede så afbrænder man mere fedt eller hvad det nu hedder:)) ..
Emmie (Emma) , Thursday d. 10/02-2011 kl. 14:25
Jeg hader at svede! men man kan bare ikke rigtig gøre noget ved det.. Det er så også et tegn på at man laver noget!
Julia, Sunday d. 20/03-2011 kl. 17:52
Jeg hader sved.. )
Regina, Friday d. 03/02-2012 kl. 16:43
jeg er træt af sved jeg er nogle lunde den enste i klassen der sveder fordi mine homoner er igang og de andre er ikke totalt nederen og i sær hvis man er sammen med en dreng:roll:
Regina, Friday d. 03/02-2012 kl. 16:44
jeg er træt af sved jeg er nogle lunde den enste i klassen der sveder fordi mine homoner er igang og de andre er ikke totalt nederen og i sær hvis man er sammen med en dreng:roll:


Tilføj kommentar
Du skal være logget ind for at tilføje en kommentar!
Tilfældigt galleri billede

Tilfældigt fact
Inden for den sidste uge har I skrevet hele 0 indlæg i debatten - godt gået, tøser!


Opret en JustGirls bruger!